Get Adobe Flash player

Artikelen

Reis naar Kenia, april 2019


In april zijn Anneke en Ina samen met vriendin Rianne naar Kenia vertrokken. Een vrij korte periode waarin diverse bezoeken en gesprekken in een rap tempo werden afgelegd. 


Er werd met het grootste deel van de highscholers gesproken. Mooie en soms ook moeilijke gesprekken, maar met bijna alle studenten gaat het goed op school. De kids kregen ook allemaal weer een zak eten mee doordat er nog geld over was van de 'tientjesactie' van afgelopen december.


In augustus wordt er door een psychologe gestart met een 2-daags project voor onze highschoolstudenten waarbij de psychosociale ontwikkeling centraal zal staan. Bijna alle studenten die in ons highschoolproject zitten, hebben zware traumatische ervaringen gehad. In hun omgeving is hier weinig aandacht voor maar tijdens de gesprekken merken we dat dit een t een zware wissel op deze kinderen trekt. Huruma MEVA gaat er zorg voor dragen dat deze studenten ondersteuning krijgen in de verwerking van deze trauma's. Een studie volgen is heel erg belangrijk, daarnaast is psychische hulp minstens zo belangrijk om straks echt goed verder te kunnen op hun levenspad.


Verder heeft er de afgelopen maanden regelmatig contact plaats gevonden met Martha en Caroline. Martha is de studente van HM die de onderzoeken doet voor het naaiproject voor de vrouwen in de sloppenwijk. Caroline is de directrice van Jukumu Letu, een project waarbij kinderen uit de sloppenwijk opgevangen worden zodat zij overdag niet helemaal alleen in hun hutje achterblijven als de moeder probeert wat geld te verdienen. Er is uitgebreid veldonderzoek gedaan naar de noodzaak en haalbaarheid van het project met de conclusie dat het zeker de moeite waard is om deze vrouwen de mogelijkheid te geven tot een opleiding voor fashion en design. De overheid in Ngong heeft ons al een winkelruimte toegezegd en zo heeft ieder zijn deel. Als deze vrouwen, na hun opleiding een baan hebben en een inkomen, kunnen we uiteindelijk heel wat kinderen daardoor een kans geven op een betere toekomst.


Doordat Rianne voor het eerst met Anneke en Ina mee ging werd er ook weer even met een andere bril naar Kenia gekeken Wat is het soms toch een ellende. Vorig jaar werden de mensen in Kenia geconfronteerd met water, afgrijselijke hoeveelheden water. Wat waren het een verschrikkelijke situaties voor mensen, vooral ook in de sloppenwijk. En dit jaar is het droog, zo verschrikkelijk droog dat de mensen sterven van de honger. Soms is het gewoon allemaal niet voor te stellen wat er in deze landen gebeurt. Het lijkt allemaal zo oneerlijk. En toch gaan de mensen weer door, zoeken nieuwe mogelijkheden en daar mogen we, als Huruma MEVA een stukje bij helpen.


Ook bezochten we het meisjescentrum Cara en bespraken we de stand van zaken met Edwina, is er bijgepraat met verpleegkundige Robyn over de hulp aan kinderen met HIV en werd de familie Bell bezocht in het baby-rescue-centrum. Met deze laatsten is ook gesproken over moeilijke situaties door de keuze van de overheid om grenzen voor adoptie te sluiten. Kinderen met een handicap of chronische ziekte worden binnen Kenia moeilijk geaccepteerd en daardoor ook niet geadopteerd. Het alternatief is een kindertehuis omdat pleegouderschap maar sporadisch wordt ingezet. Een moeilijke situatie waar vooralsnog geen oplossing voor is.


Er is regelmatig contact met de sponsorkinderen van Anneke en Ina wat tot mooie gesprekken leidt. Tosh is gedeeltelijk voor Huruma MEVA aan het werk en leert steeds meer de stichting van binnenuit kennen. We hopen dat het zover komt dat zij, samen met anderen, een deel van ons werk over kan gaan nemen. Verder is ook gewoon fijn om hen weer te spreken en een stukje leven met hen te delen.


In december en januari zal er wat meer tijd zijn voor het bezoeken van projecten, het monitoren van de voortgang van het werk en het bijpraten met de sponsorkinderen omdat Anneke en Ina dan 9 weken naar Kenia hopen te gaan. In dezelfde periode wordt ook een vrijwilligersreis georganiseerd. Wordt vervolgd dus.