Get Adobe Flash player

Artikelen

Medical Clinics

 

Edwin en Herma Lubbers zijn van half december tot begin januari in Kenia geweest.

De opdracht luidde om tijdens deze ‘werk’-vakantie Robyn Moore gedeeltelijk waar te nemen in haar werk als controlerend verpleegkundige in verschillende kindertehuizen. Herma zou de verkregen data noteren in de patiënten/cliëntendossiers en Edwin ging de medisch check verrichten met ondersteuning van Anthony (chauffeur) en Mwalimu (assistent).

 

Dat alles bleek zeer dienstbaar aan het proces in zo’n ander cultuur en met zo’n ander taal (Swahili). De eerste check vond plaats in het Cara Girls rescue center (met één jongetje Karis). Heel veel jonge dames, in allerlei leeftijdscategorieën, meldden zich voor een korte check, van het KNO gebied, lymfklierzwelling en controle op wormen in de buik. Wij voegden daar zelf nog een controle van de voeten aan toe.

 

Bij de volgende gelegenheid werd Heshima aangedaan. Een opvangtehuis voor zogenaamde ‘disabled childeren’, een initiatief van een Amerikaanse familie met een grote impact op de omgeving en de gezinnen waarin de gehandicapte kinderen leefden. De moeders kunnen ’s ochtends hun kinderen brengen en hebben in het tehuis hun eigen werk. Het was een geweldige dag, waarbij veel gezonde, goed verzorgde kinderen werden gezien. Na de kindercheck meldden zich nog een aantal moeders met verschillende klachten. Opvallend was het aantal klachten ten gevolge van stress en overbelasting.

De bezoeken aan de tehuizen Dreams en Faradja waren echt shocking, grote aantallen kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden in bar slechte huisvesting. Hier werden de meeste zieke kinderen aangetroffen: brand- en valwonden, ernstige blaasontstekingen, koorts door bronchitis allerlei ontstekingen en slechte hygiënische omstandigheden (schurft e.d.).

 

Op oudejaarsdag was de ‘check’ van de kinderen in het baby rescue centre Mahali pa Maisha. Een wereld van verschil met al het voorgaande. Kinderen die te vondeling waren gelegd kregen een fantastisch verzorging in dit prachtige tehuis onder leiding van Jen en Dave Bell. Zieke kinderen werden er eigenlijk niet gezien. De kinderen waren allemaal schoon en goed doorvoed.

 

Gedurende de hele reis was één van de meest schokkende belevenissen, de confrontatie met Caroline, het vijf maanden oude dochtertje van Simon, één van de eerste sponsorkinderen van Huruma MEVA. We zagen een doodzieke zuigeling met een dubbele longontsteking en, naar later bleek, een ernstig vergroot hart. Het meisje is opgenomen in het Aga Khan Universitair Hospital. Met behulp van antibiotica in haar infuus is de longontsteking behandeld. Zij staat nog steeds onder behandeling bij een kindercardioloog. Het gaat inmiddels goed met haar.

 

Enige weken na thuiskomst, op 5 januari 2015, kwam het bericht van de ziekte van Mwalimu, de assistent van Robyn Moore. Het bleek te gaan om een ernstig nierlijden. Ondanks inzet van beschikbare middelen is hij op 33-jarige leeftijd overleden. Hij laat een zoontje Michael van 9 jaar oud achter.

 

Samengevat is het een onuitwisbare ervaring geweest van een uitzonderlijke vakantie met hoogtepunten zoals de safari, het maken van nieuwe vrienden, het bezoeken van Afrikaanse kerkdiensten, maar ook extreme dieptepunten.

Wat leven we hier in het Westen dan in een geweldige luxe en onder goede omstandigheden.

 

Iets om God hartelijk voor te danken, maar ook de mensen in Kenia dagelijks aan Zijn zorg toe te vertrouwen.