Get Adobe Flash player

Artikelen

Een bijzondere ontmoeting

 

Op een maandagmorgen in augustus zitten Anneke en Ina in een kaal kantoortje in Ngong. Het is highschooldag, gesprekken met tieners uit het highschoolproject. Dat zijn vaak dagen met een gouden randje, heerlijke hoogtepunten tijdens het werk in Kenia. Er komt van alles langs tijdens de gesprekken, rapporten, motivatie, problemen op school, ontbrekende schoolkleding en –artikelen, maar ook de vooruitgang en blijheid.

 

We mogen aanmoedigen, moeten soms streng toespreken en vooral goed luisteren naar de verhalen uit de, vaak zo schrijnende, persoonlijke levens van deze highscholers. Soms is het trekken om de woorden eruit te krijgen, soms is het lachen en genieten van hele goede gesprekken. 

 

Op deze morgen ontmoeten we Immaculate Resian, een meisje van 15 jaar. Er komt een pittige en pientere jongedame het kantoortje binnen. Ze is gevlucht om aan een vroeg-huwelijk met een veel oudere man te ontkomen. Daardoor is ze verstoten door haar ouders maar ze straalt zo’n moed en daadkracht uit om de highschool goed te doorlopen, dat we er helemaal vrolijk van worden en er recht voor gaan zitten. Ze wil graag laten zien dat haar resultaten beter zullen worden als ze weer volledig naar school kan gaan. We vragen haar hoe haar toekomst er uit zal zien. Ze vertelt dat ze advocaat wil worden. We glimlachen want advocaat, dokter en piloot blijven favoriete beroepen in Kenia maar zij doet ons versteld staan. Ze heeft namelijk nog wat toe te voegen. Ze is vastbesloten om advocaat te worden want de meisjes in haar stam zitten op haar te wachten! Ze hebben haar heel hard nodig. Als advocate kan ze immers wat betekenen in het voorkomen van vroeg-huwelijken en vrouwenbesnijdenis…. En dat is Immaculate van plan. Zij gaat de strijd aan tegen dit onrecht. Dat gaat zij doen! 

 

Tja….dan rest alleen maar kippenvel en beseffen we dat Huruma MEVA dat kleine steentje bij mag dragen maar dat de Kenianen het zelf mogen en moeten gaan doen. Immaculate zal er hard aan moeten trekken om haar schoolresultaten te verbeteren zodat de universiteit haalbaar is, maar wat gunnen we juist haar deze kans!

 

De succevolle acties van de Warmlopers in Zwolle en bij het Greijdanus in Hardenberg zorgen ervoor dat Huruma MEVA een aantal extra kinderen een plekje kan bieden in het highschoolproject.

 

Projectinformatie 

Al jaren is het higschoolproject van Huruma MEVA een goedlopend project.

Tieners met goede resultaten op de lagere school, die geen vervolgonderwijs kunnen volgen vanwege de hoge kosten, melden zich regelmatig bij onze medewerker in Kenia, Erastus Kwaka. Hij verzorgt de intake van deze leerlingen, bekijkt de financiële situatie en achtergrond van de familie. Hij bepaalt vervolgens, in overleg met Huruma MEVA, wat de familie zelf bij kan dragen. Van heinde en ver komen jongelui hem opzoeken met een aanvraag om onderwijs te mogen volgen binnen het project. Een highschoolopleiding duurt 4 jaar, jaarlijks slagen er 5 tot 8 jongeren en stromen gedeeltelijk uit waardoor er weer plek ontstaat voor een aantal nieuwe jongeren. De kosten bedragen gemiddeld 600 euro per tiener per jaar. Voor hen betekent dit het begin van een kans op een betere toekomst! Jaarlijks ontmoeten Anneke en Ina alle tieners binnen het higschoolproject voor een begeleidingsgesprek.