Get Adobe Flash player

Artikelen

Vrijwilligerswerk in Kenia, een impressie 

 

Begin januari 2016 hebben wij, vier vrouwen uit Nederland, een reis gemaakt naar Kenia en hebben projecten bezocht die ondersteund worden door Huruma MEVA. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de connecties van de stichting, daarom delen we graag onze ervaringen van de reis naar Kenia via deze nieuwsbrief. 

In de elf dagen die we in Kenia verbleven, hebben we veel kunnen betekenen en tegelijk zelf ook veel ontvangen. De eerste week werkten en overnachten we in het Cara Girls Rescue Center. Hier wonen meisjes die via de Childrens Office, te vergelijken met jeugdzorg in Nederland, terechtkomen. Deze meisjes hebben letterlijk niets . Ze komen uit verschrikkelijke situaties met zorgwekkende omstandigheden. De meisjes zijn verstoten door familie of hebben geen familie meer. Er kwam ook een meisje van drie jaar oud binnen die dagenlang alleen in huis heeft gezeten. Haar moeder kon niet meer voor haar zorgen en had haar achtergelaten. 

 

Als de kinderen in Cara komen zijn ze op een plek die veilig voor hen is. De meisjes krijgen te eten, kleding en een medische controle. Ze gaan naar school waardoor ze kansen krijgen voor de toekomst. Het mooie in Cara is ook dat ze elke dag een avondsluiting houden. De kinderen mogen een stukje uit de bijbel lezen, ze bidden met elkaar en daarna is het genieten van Swahili gospel. Ze danken en prijzen God. 

 

Met het geld dat we ontvangen hebben, zijn er spullen voor de keuken gekocht. In januari start het nieuwe schoolseizoen en dus hebben we een bijdrage kunnen leveren aan de aanschaf van schoolboeken en uniformen. Een timmerman heeft kastjes gemaakt waardoor de meisjes nu een eigen plekje hebben om hun spullen in te bewaren. 

 

In Cara is in samenwerking met Huruma Meva een skillslab opgezet. Hier krijgen meisjes vanaf 12 jaar de kans om een vak te leren. Ze leren vaardigheden zoals koken, naaien en haren knippen. Daarnaast krijgen ze training in het opzetten van een eigen bedrijfje. Zo kunnen ze een eigen bestaan opbouwen. Wij hebben ook een bijdrage kunnen leveren in de aanschaf van naaimachines voor het skillslab. 

 

Kenia is een prachtig land en daar hebben we ook van genoten. Het laatste weekend zijn we van 

Ngong naar Tenwek gereden. Het was een echte Safari tour. In Tenwek verbleven we op een mission post. Hier zijn Linda en John Spriegel werkzaam, een Amerikaans echtpaar. John is arts en we kregen van hem een rondleiding door het ziekenhuis. Voor Keniaanse begrippen echt een goed ziekenhuis, maar wat een verschil met onze ziekenhuizen... 

 

Linda heeft in de omliggende dorpen bijbelstudies voor vrouwen opgezet. Met geld uit onze gemeente zijn ruim 130 bijbels aangeschaft voor vrouwen die aan de bijbelstudie hebben deelgenomen. Wij waren aanwezig bij een speciale dienst waarin de bijbels uitgedeeld werden. Opnieuw raakte de dankbaarheid ons. 

 

Aan het eind van onze reis hebben we de school van hoofdmeester Kwaka bezocht. Tijdens ons gesprek werd duidelijk hoeveel enthousiasme hij en zijn vrouw hebben om kinderen goed onderwijs te geven. De kinderen krijgen een warme maaltijd en op regenachtige dagen brengt hij zelf de kinderen thuis met de auto.  Dit onderwijs wordt gesteund door Huruma Meva. Het is mooi om te zien dat kinderen door goed onderwijs, de kans krijgen op een betere toekomst.

 

Hartelijke groet, Marian, Irene, Jannie en Elise