Get Adobe Flash player

Artikelen

Van rups tot vlinder

ontmoeting met een jongere op 30 december 2015

 

Jongeren die via Huruma MEVA de highschool volgen, hebben jaarlijks een gesprek Anneke en Ina om de voortgang te bespreken. Zo ook tijdens de Kerstreis in de maanden december en januari jl. Dit zijn meestal geweldige gesprekken. We voeren deze samen met onze medewerker in Kenia, de heer Kwaka en dat werkt prima. Cultuurverschillen en taalbarrières worden zo doorbroken en er is ruimte voor gesprek, coaching en aanmoediging.

Deze keer spraken we onder andere met Joseph, net 17 geworden, en heeft nu de tweede klas van de highschool afgerond. Hij woont bij zijn tante want de school ligt te ver van zijn ouderlijk huis (moeder, broer en zus - zijn vader woont elders). Joseph doet het goed op school, hij werkt hard en zijn resultaten zijn prima. Er is wel een dip te zien in zijn resultaten, aan het begin van het schooljaar. Anneke vraagt door naar de oorzaak en al vrij snel geeft hij aan dat dit een uitglijder is. Een uitglijder omdat hij zich depressief voelde, zich soms afvraagt waarom het allemaal zo moet, waarom hij niet thuis kan wonen bij zijn ouders. Zonder hier diep op zijn problemen in te gaan, is het overduidelijk dat deze jongen aanvallen van enorme heimwee heeft en daardoor depressief wordt. Hij heeft heimwee naar zijn moeder die hij een jaar geleden voor het laatst heeft gezien, vertelt hij ons met tranen in de ogen.

Wij kijken elkaar aan, met een brok in de keel en kippenvel, wat een eenzaamheid en ellende! We vragen Joseph even op de gang te wachten en overleggen of deze jongen in de vakanties niet naar huis kan. Dat blijkt prima te kunnen als wij hem daarvoor reisgeld en wat levensmiddelen meegeven, zodat zijn moeder geen extra mond te voeden heeft. Het kost nog geen 20 euro en natuurlijk besluiten we dit te regelen. We roepen Joseph binnen en stellen dit aan hem voor. Ook vragen we hem of hij kans ziet dezelfde dag nog af te reizen zodat hij met zijn moeder, broertje en zusje Oud en Nieuw kan vieren. Dat gezicht! Van ongeloof en onwerkelijkheid naar een diepe, brede grijns en een stralend gezicht! Een kleine daad...grote gevolgen!