Get Adobe Flash player

Vrijwilligersreis: 'onvergetelijke ervaringen'

Een reis met elkaar voor Afrika


Zoals u in de afgelopen zomer waarschijnlijk wel heeft meegekregen via de website, zijn er negen vrijwilligers met Ina Nieland en Anneke Lubbers mee gegaan op werkreis naar Kenia. Tijdens de vrijwilligersreis hebben ze kennis gemaakt met het werk van Huruma MEVA in Kenia. Niet alleen door te kijken; ze hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken en meegeholpen binnen de projecten die Huruma MEVA steunt. Inmiddels al weer een aantal maanden thuis kijken we met drie vrijwilligers, Vincent en Liesbeth van Loenen en Janita Alberts, terug op hun reis.


Korte samenvatting van de reis en ervaring

Vincent en Liesbeth van Loenen "We zijn in totaal 3 weken in Kenia geweest. De eerste twee weken zijn we als groep samen geweest en hebben we verschillende activiteiten ondernomen. De 3e week was een safari in de Masai Mara en Lake Nakuru. We hebben enorm genoten van alles wat we gezien en gedaan hebben. Het mooie van deze reis vonden we dat je écht wat kan betekenen voor anderen. Het lijkt voor ons een druppel op een gloeiende plaat, maar de mensen/kinderen waar we wat voor konden betekenen waren zichtbaar blij met ons werk en genoten daar van onze aanwezigheid. Mooi om een stukje liefde en aandacht te geven aan hen die dat zo goed kunnen gebruiken. Het leuke is ook dat je echt wat van de cultuur en van hoe de Kenianen leven leert kennen. Juist omdat je tussen hen hebt gewerkt en geleefd! Het was ook een indrukwekkende reis, indrukwekkend om te zien hoe weinig sommige mensen hebben en daar toch heel gelukkig mee lijken te zijn! Indrukwekkend ook om kinderen te zien die liefde en aandacht missen, die uit moeilijke thuissituaties komen!"

 

Verwachting van de vrijwilligersreis

Janita Alberts "Omdat ik voor Huruma MEVA al eerder in Kenia ben geweest, voor drie maanden, had ik bepaalde verwachtingen van de reis. Ik heb na die reis altijd weer terug gewild om de mensen die ik heb leren kennen weer te ontmoeten. Toen ik van Anneke hoorde dat er een hele groep uit Nederland naar Kenia ging leek me dat een ideaal moment om weer terug te gaan. Ik had verwacht dat ik veel mensen in Kenia weer zou zien en ik heb ook tijd met ze kunnen spenderen, wat geweldig was! In drie weken tijd had ik niet de verwachting dat ik heel veel werk zou gaan verrichten, maar op kleine schaal hebben we denk ik veel betekent. Het idee om in een groep te gaan leek me erg leuk en ik moet zeggen dat ik het vooral fijn vond om ervaringen te delen. Omdat ik eerder in Kenia was geweest kon ik soms ondersteuning of uitleg geven hoe bepaalde dingen werken in Kenia."

 

Vincent en Liesbeth van Loenen "We verwachtten veel te kunnen betekenen voor anderen, met name kinderen. Daarnaast ook iets concreets neerzetten; een kas*! Ons steentje bijdragen en daarnaast veel van het land en de cultuur te ontdekken. Dit klopte zeker met de werkelijkheid, al ging niet alles zoals we verwacht/gehoopt hadden, maar ja...het is Afrika en Anneke en Ina hadden ons daar ook goed op voorbereid!"

 

Werken aan projecten

Vincent en Liesbeth van Loenen "We hebben veel met kinderen gewerkt: twee keer een picknick, bbq en spelletjes georganiseerd voor de kinderen van Cara en Christian Hands, twee dagen meegeholpen in het Baby Rescue Center, een kas gebouwd bij Cara, meegeholpen bij een medical clinic in een kindertehuis, inkopen gedaan voor een school, geklust op een school, etc...!"

 

Janita Alberts "Het was vooral ondersteuning geven bij de dagelijkse werkzaamheden van de projecten van Huruma. Kleine dingen die wel veel betekenen voor anderen. Daarbij hebben we heel veel kinderen blij gemaakt met knuffels, spelletjes, aandacht en bijvoorbeeld patat."

 

Kenia en de levensomstandigheden

Vincent en Liesbeth van Loenen "We hebben Kenia als heel bijzonder ervaren. De mensen hebben veel minder dan wij, maar je ziet dat ze zich daarmee proberen te redden en het lijkt alsof ze gelukkig en tevreden zijn met wat ze hebben. Uiteraard zal dat heus niet altijd zo zijn, maar ze hebben veel minder nodig dan wij om tevreden te zijn!"

 

Janita Alberts "Kenia is een kleurrijk land met mensen die ondanks dat ze weinig bezitten vrolijk zijn van nature. De mensen weten hoe ze moeten overleven. Sommige mensen lijken weinig uitzicht te hebben op een beter (in onze ogen) bestaan, en toch lijken ze zich niet al te druk te maken. Het ene moment vond ik het mooi om te zien en het andere moment vond ik het lastig en vervelend. Soms was het vooral schrijnend om te zien hoe armoedig de meeste Kenianen leven en voelde ik me schuldig om bezittingen die wij hebben. Nu kijk ik er op terug met veel plezier en ben ik vooral dankbaar voor het leven dat ik kan leiden en de kansen die ik heb."

 

Bijzondere gebeurtenissen of projecten

Vincent en Liesbeth van Loenen "Lastig, want we hebben zoveel bijzondere en indrukwekkende gebeurtenissen meegemaakt. Ik vond de Medical Clinic erg indrukwekkend. De armoede in dat kindertehuis en de sfeer tussen de kinderen onderling. Het was koud en nat, kinderen liepen veelal op blote voeten. Aan het eind kregen ze van ons pizza en ijs. Het was mooi, maar ook heftig om te zien hoe er toen gegeten werd en hoe moeilijk om dat eerlijk te verdelen met al die grijpende handjes! De kleintjes moesten hun eten echt beschermen tegen de groten!"

 

Janita Alberts "Het project van 'the Bells' en hun Baby Rescue Centre vond ik heel bijzonder. We zijn daar twee dagen geweest om te helpen. Hoewel ik dat niet het meest uitdagende werk vond, vond ik het heel mooi om te zien hoe hard ze werken om deze kinderen vanuit een uitzichtloos bestaan een toekomst te bieden. Het is hun levenswerk en ze spenderen al hun tijd en energie aan deze kinderen en geven de kinderen/baby's alles wat ze nodig hebben. Liefde, aandacht en heel veel structuur! En met een fantastisch resultaat.


Daarnaast vond ik het ook bijzonder om met Edwin, een kindje uit het weeshuis 'Christian Hands', naar het ziekenhuis te gaan. Hoewel ik eenmaal in het ziekenhuis wel met de realiteit van Kenia werd geconfronteerd; als blanke word je anders behandeld en word je eigenlijk afgescheept omdat je hebt te maken met een corrupt systeem en dat werkt door op elke Keniaan. Je moet sterk in je schoenen staan als je wat wilt bereiken, maar dat is ook wel leerzaam, want als je dit een aantal keer meemaakt is het misschien makkelijker om hulp waar jij recht op hebt af te dwingen. Je moet namelijk wel doorzettingsvermogen en geduld hebben om iets te kunnen betekenen voor de mensen in Kenia."

 

Een aanrader, zo'n vrijwilligersreis?

Vincent en Liesbeth van Loenen "Ja, omdat het een geweldige ervaring is! Kenia is mooi, de mensen zijn mooi, het is mooi om iets voor ze te kunnen betekenen. Het verrijkt je eigen leven; na gezien te hebben hoe mensen daar leven ga je met andere ogen naar je eigen levensstijl kijken! Daarnaast is het ontzettend gezellig om met een groep mensen daar te zitten, te werken en zo leer je nieuwe mensen kennen. We waren wel erg benieuwd vantevoren hoe het ons zou bevallen om met een groep op reis te gaan, maar het is erg goed bevallen."

 

Janita Alberts "Ja, het is voor mij wel een eye opener geweest, en het zet je tot nadenken. Wie weet waar het toe leidt in de toekomst. Ik denk wel dat je een bepaalde instelling moet hebben, en niet moet verwachten dat jij in een paar weken tijd de zaken wel kunt veranderen/ verbeteren. Wij als Westerlingen hebben soms andere ideeen en prioriteiten dan Kenianen en het is belangrijk om dat te accepteren."

 

Ook mee op een vrijwilligersreis?

Bent u geïntereseerd geworden door de verhalen van de vrijwilligersreis en zou u ook weleens deel willen nemen aan een reis naar Kenia om daar de Huruma Meva stichting te ondersteunen? Of om met uw eigen ogen de projecten te zien? U kunt hiervoor contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

*Greenhouse | Een van de projecten waarbij de vrijwilligers hebben geholpen is het bouwen van een Greenhouse (kas) voor het Cara Girls Rescue Centre. U kunt hier meer over lezen in dit artikel op onze website.