Get Adobe Flash player

Zendingsactie Elburg voor Bright Star Hill in Kenia

Even opfrissen... In de vorige nieuwsbrief kon u al lezen over Bright Star Hill, een Christelijke school in het plaatsje Kibiku in Kenia. Onze medewerker in Kenia, Erastus Kwaka, is sinds afgelopen zomer eigenaar en hoofd van deze school. Samen met zijn vrouw, Dorcas, wil hij kwalitatief beter onderwijs bieden en daarom geloven ze in private scholen.


Het verschil met scholen die door de overheid betaald worden is groot. Bright Star Hill wil kinderen kwalitatief beter onderwijs bieden door kleinere klassen samen te stellen, ervoor te zorgen dat ieder kind schoolboeken heeft, het kind iedere dag een warme maaltijd heeft en de lessen gegeven worden door geschoolde leraren. Daarnaast is er aandacht en (emotionele) hulpverlening voor kinderen die dat nodig hebben.


Erastus en Dorcas Kwaka hebben niet de mogelijkheden dit volledig zelf te doen en daarom hebben zij Huruma MEVA om hulp gevraagd. Bright Star Hill en de doelstelling van de familie Kwaka komen overeen met de doelstellingen van de stichting namelijk: 'kinderen een kans geven op beter onderwijs.' Tijdens de vrijwilligersreis van afgelopen zomer hielpen we Erastus en Dorcas al om de school te verven. De zendingscommissie wijk Oost van de Hervormde kerk in Elburg voert nu actie van september 2013 tot en met juni 2014 om ervoor te zorgen dat alle kinderen straks hun eigen schoolboeken hebben. "We hebben Huruma MEva als doel gekozen voor onze zendingsactie omdat we na een informatieavond van Ina Nieland erg enthousiast waren. We vinden het belangrijk dat we voor iets tastbaars kunnen sparen zoals schoolboeken", licht de zendingscommissie toe.


Het bestuur van Huruma MEVA heeft een samenwerkingsafspraak gemaakt met Erastus en Dorcas om twintig kinderen van hele arme ouders op te nemen in de klassen zodat ook zij de kans krijgen op beter onderwijs. Zij hoeven geen schoolgeld te betalen, dat wordt door de school betaald en ze krijgen van Huruma MEVA een gratis uniform. Het enige wat de ouders van deze kinderen betalen is het geld voor de warme maaltijd. Dit kleine bedrag betalen zij om zo deel uit te maken van het samenwerkingsverdrag waardoor het geen cadeau is maar een samenwerking waar zij onderdeel van zijn.


Om het geld voor de schoolboeken bij elkaar te sparen verkocht de Hervormde kerk in Elburg in november de Elburger brok, speculaas volgens oud-Elburgs recept. Daarnaast gaat een keer in de maand de opbrengst van de zendingsbussen in de kerk naar Huruma MEVA. Kinderen droegen ook hun steentje bij door doosjes Wilhelmina pepermunt te verkopen. Deze hebben ze eerst voorzien van een foto van de kinderen van Bright Star Hill met de leuke tekst "Veur onder de preke", naar het Elburgse dialect.

bright star hill