Get Adobe Flash player

Van vaderloos tot vader van weeskinderen

In het stadje Mkar in Benue State, Nigeria staat het 'NKST Orphanage' een weeshuis waarmee Huruma MEVA vanaf 2009 samenwerkt via de NKST kerk. Het doel van deze samenwerking is om van dit tehuis een Community Based Orphan Centre te maken. Daardoor kunnen weeskinderen met professionele ondersteuning vanuit het weeshuis zo snel mogelijk weer terug geplaatst worden bij hun achtergebleven familie. De directeur van het weeshuis is dominee Chafa. Omdat Huruma MEVA met ds. Chafa samenwerkt in het project om te komen tot een Community Based Centre, willen wij zijn verhaal met u delen.

 

Via de telefoon vertelt dominee Chafa zijn verhaal: "Ik ben in een klein dorpje opgegroeid bij een arme familie. Mijn vader was boer en had zijn eigen grond waar ik als kleine jongen veel hielp. Mijn moeder was een christelijke vrouw die altijd naar de kerk ging. Mijn vader kwam later tot geloof. We gingen toen met elkaar naar de kerk en via de kerk kon ik naar de basisschool. Mijn vader spaarde ondertussen dus toen ik klaar was met de basisschool kon ik naar de middelbare school. Helaas kwam er een grote tegenslag, mijn vader werd ziek en overleed waardoor ik niet langer naar school kon maar mijn moeder moest helpen de boerderij draaiende te houden. Deze jaren waren zwaar en vaak bleef er weinig geld over om te kunnen sparen om terug te gaan naar school.

 

Na zes jaar hard werken en sparen kon ik eindelijk terug naar school en heb uiteindelijk in 1985 mijn middelbare schooldiploma gehaald. Kort daarna werd ik benaderd door de dominee van het dorp met de vraag of ik de theologieopleiding wilde doen. Eigenlijk had ik hier in eerste instantie niet zoveel zin in omdat ik liever met een auto door het land wilde rijden om op deze manier het evangelie te verkondigen. Toch had ik het gevoel dat ik op deze vraag van de dominee in moest gaan. Ondanks dat ik niet het hoogste niveau had van de geselecteerde jongens had men bewondering voor mijn houding als mens waardoor ik toch de opleiding tot dominee mocht gaan volgen.

 

Na het afronden van deze opleiding in 1989 ben ik weer teruggekeerd naar het dorpje waar ik vandaan kwam en mocht daar als dominee aan het werk. De laatste elf jaar ben ik naast mijn werkzaamheden als dominee, ook hoofd van een middelbare school geweest. Tijdens dit werk kwam ik al veel in aanraking met weeskinderen die ik op school probeerde op te vangen.
Vanuit het bestuur van de NKST kerk werd ik benaderd of ik mogelijk directeur van het weeshuis wilden worden. Een bijzondere maar lastige taak met veel verantwoordelijkheden.

 

Het mooie aan mijn werk vind ik de liefde en blijdschap die ik aan de kinderen mag geven. Veel kinderen hebben zoveel problemen en nare situaties meegemaakt. Het is onbegrijpelijk als je als kind alleen achterblijft en alle zware uitdagingen van het leven op je schouders krijgt. Ik hoop dat ik door de kracht van God deze kinderen een beetje liefde en een (t)huis kan geven. Ondanks dat het financieel lastig is, mag ik God dagelijks danken dat ik een soort vader voor deze kinderen mag zijn.

 

Daarnaast krijg ik gelukkig steun vanuit Huruma MEVA en ik ervaar de samenwerking als waardevol. Ik hoop dat we in de toekomst samen een centrum mogen opzetten van waaruit kinderen weer terug kunnen naar hun eigen families, zodat ze hopelijk een betere toekomst krijgen. Nu is er vaak geen geld om kinderen voldoende onderwijs te kunnen bieden voor een goede toekomst. Ik zou het prachtig vinden als we met elkaar mogen bereiken dat de kinderen in het weeshuis een mooie toekomst tegemoet mogen gaan, waarin ze mogen leren en hopelijk ooit Gods weg mogen gaan.
Tot die tijd blijf ik gemotiveerd om voor deze kinderen te zorgen en om Gods liefde te verkondigen.

 

*Dit verhaal van dominee Chafa is vertaald vanuit het Engels.