Get Adobe Flash player

Periodieke giften volledig aftrekbaar


In het verleden waren periodieke schenkingen aan een ANBI volledig aftrekbaar indien aan een aantal voorwaarden werd voldaan. Zo moest de schenking notarieel worden vastgelegd en moet de periodieke (ten minste jaarlijkse) schenking voor een minimale duur van vijf jaar worden overeengekomen. Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om periodieke giften die via een schenkingsovereenkomst tussen gevende en ontvangende partij worden vastgelegd fiscaal aftrekbaar te maken.


Door het vervallen van de voorwaarde van de notariële akte wordt de drempel voor het doen van een periodieke schenking verlaagd. Het wordt hierdoor veel aantrekkelijker een schenking in de vorm van een periodieke uitkering te doen. Deze schenking kan dan volledig in aftrek worden gebracht, dit in tegenstelling tot schenkingen die niet in de vorm van een periodieke uitkering plaatsvinden maar als gewone giften bij de Belastingdienst worden opgegeven. Voor deze (niet-periodieke) schenkingen geldt zowel een ondergrens van € 60 en minimaal 1% van het verzamelinkomen, als een bovengrens van 10% van het verzamelinkomen.


Schenkingsovereenkomst

Op www.belastingdienst.nl is een model-schenkingsovereenkomst als downloadbaar bestand ter beschikking gesteld. U kunt deze model-schenkingsovereenkomst downloaden bij de Belastingdienst of aanvragen bij onze stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan sturen wij u deze toe. De gever kan dit bestand invullen betreffende de gift en de instelling. Het ingevulde formulier wordt door Huruma MEVA aangevuld. Huruma MEVA stuurt na het invullen van haar onderdelen de overeenkomst terug aan de gever en bewaart een afschrift in haar administratie. Ook de gever bewaart de overeenkomst in zijn administratie. Beide exemplaren moeten kunnen worden overgelegd als de Belastingdienst daarom vraagt.